Keresztény, Konzervatív, Polgári

Keresztény, Konzervatív, Polgári

Multikulti

2015. június 01. - KeKoP

Régen írtam utoljára, mert nem volt olyan közéleti téma, ami igazán megfogott volna. Most viszont a „bevándorlós” ügynek egy olyan részéről írok, ami felettébb jellemző a Fidesz és a kormány kommunikációjára. Kis idő el is telt már a dolog óta, talán leülepedett kicsit az ügy.

Kezdjük azon, hogy az egész bevándorló téma nem más, mint színtiszta finkelsteinizmus. Ezt a fogást gyakran alkalmazza minden politikus, viszont a kormányfőnek ez a húzása többrétegű, összetett, multifunkciós kommunikációs panel. Mint ilyen, nem is igazán lenne érdemes foglalkozni egy világszemlélet által vezérelt blogban. Orbán multikultis kijelentése azonban felkeltette az érdeklődésemet és kicsit belegondolva az ügy hátterébe, lefejtve a kommunikációs rendszerben betöltött szerepét, érdekessé válhat.

Nem az első eset, hogy a kormányfő mond egy kétértelmű dolgot, aztán saját „médiamunkásaira” (gyk. arra kijelölt politikusok, médiumok) bízza, hogy megfelelően értelmezzék, tematizálják. Az ellenzék belül és a libsik kívül aztán jól belekapaszkodnak, beszélnek mindenféle hülyeséget, majd Orbán kimegy Brüsszelbe, szokás szerint felmossa velük a padlót, majd szépen lassan ellaposodik a dolog itthon, közben persze az ideológiai és politikai hasznot aprómunkával próbálják kimaxolni (rosszabb esetben klimaxolni) a politikai „gyalogok”.

Tehát távol álljon tőlem, hogy Orbán kétértelmű szavait próbáljam szerecsenmosdatni, csupán az egész kérdés egyetlen vonása érdekel.

„Mi sohasem voltunk multikulturális társadalom, sohasem fogadtunk be a gyarmatainkról érkezett bevándorlókat” – hangzott el Strasbourgban a miniszterelnök szájából.

A „multikulturális társadalom” kifejezés roppant sok módon lehet értelmezni, ebből én hármat emelnék ki.

  1. Többnyelvű, több kultúrájú ország társadalma.
  2. Homogén kultúrájú társadalom jelentős, nem (teljesen) asszimilált kisebbség(ek)kel.
  3. Bizonyos tekintetben homogén, bizonyos tekintetben heterogén társadalom.

A „nyugati” társadalmak szinte kizárólag a második kategóriába tartoznak. Franciaországban a forradalom megteremtette a francia nemzetet (bár amit Vendée-ban, Lyonban, Toulonban és még sok más helyen műveltek érte, azt senkinek sem kívánnám). Németországban Bismarck kora, Angliában a dicsőséges forradalom és annak konszolidációja, Olaszországban Cavour hozta létre az egységes nemzetet. Az USA a polgárháború konszolidációjaként lett egységes, bár a feketék emancipációja bőven a század második feléig elhúzódott, miközben a spanyol „invázió” elkezdődött. Spanyolország sohasem volt egységes nemzet, a katalánok és baszkok miatt. Az egykori gyarmatosok a 2. vh. után megnyitották a határokat, hatalmas tömegű bevándorló érkezett, akiknek fiaik, unokáik a többségi társadalom legnagyobb ellenségei. Németországban ugyanez a török vendégmunkásokkal, újabban az arabokkal ment/megy végbe. Jürgent nem látjuk lapátolni az út mellett…

Hasonló módon szinte mindegyik kelet-nyugat közötti államról is elmondható a multikulti. A mi szomszédainkban már „csak” nemzettársaink miatt is. Talán a legyelek és csehek kicsit kevésbé ilyenek a térségünkben.

Magyarország ebben (is) olyan egyedülálló helyzetben van, hogy nem csoda, ha nem értik ezt meg. Magyarország történetileg homogén, mivel egyetlen politikai nemzet létezett, az egyébként etnikailag vegyes magyar/hungarus. Számtalan példát lehetne hozni arra, hogy egyébként magyarul sem tudó tót, horvát, német nemes, polgár milyen büszke volt magyarságára, természetesen politikai értelemben. Jó példa Berzeviczy Gergely, aki beszélt tótul, latinul, németül, de legrosszabbul magyarul, ha egyáltalán tudott valamicskét. Írni viszont latinul és németül írt. Számtalan példát lehetne még hozni. A politikai homogenitás mögött nemzetiségi, nyelvi heterogenitás állt. Ilyen tekintetben szépen félre szokták érteni Szent István intelmeit is, természetesen vastag aktuálpolitikai töltettel. Első királyunk ugyanis csupán annyit mondott fiának, hogy fogadja be a kiművelt emberfőket, akiktől lehet tanulni, akik feljebb tudják emelni az országot, fogadja be a jó munkás kezeket, főként, ha azok olyan, a saját nép által nem ismert dolgokat hoznak be, ami által gazdagodhatunk. Magyarországon a kiegyezés biztosította a magyar politikai nemzet uralmát még akkor is, ha etnikai heterogenitása idővel csökkent, miközben a „nép” etnikai heterogenitása óriási feszültséget termelt. Trianon viszont az etnikai heterogenitást is megszüntette, így ez a probléma megszűnt.

A „nyugatiak” nem értik meg a magyar történelmet. Persze lehet azt mondani, hogy a magyarok, elsősorban a történészek miért nem magyarázzák el nekik. Vannak próbálkozások szép számmal, de az az igazság, hogy a panelekben gondolkozó, magukat nyitottnak mondó, valójában szellemileg teljesen bezárkózó „nyugatiak” nem veszik a fáradtságot és nem teszik bele a szellemi energiát a magyarok megismerésébe. Addig, amíg ez nem történik meg, nem várhatunk mást. Ezt nem tudjuk megtenni helyettük. Segíteni tudunk, tapasztalatom szerint akarunk is, de a próbálkozásunk egyoldalú. Persze vannak kivételek, de nagyon kevesen.

Visszatérve a miniszterelnök mondatára, úgy gondolom, hogy ez esetben teljes mértékben valóságot állított. A bajom „csak” az vele, hogy sokkal súlyosabbnak érzem én az egész problémakört annál, hogy egy politikai kommunikációs terelő hadműveletre használják, lealacsonyítva azt egy olyan szintre, ami nem a megoldás, vagy legalább a kibontakozás felé mutat, hanem a „nyugati” füleket jó időre bezárja a magyar társadalom megértése elől.

Ha megint élhetek az üzenet eszközével a miniszterelnök felé, akkor azt mondanám: „Miniszterelnök úr, a konzervatív és polgári értékeket felvállalva kellene kormányozni, a vállalhatatlan embereket (Lázárral az élen) pedig eltávolítani a hatalomból. Ezeket nem fogja megúszni, mert ha megpróbálná, akkor 2018-tól nem Ön lesz a kormányfő.”

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kekop.blog.hu/api/trackback/id/tr1007510674

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.06.02. 17:26:16

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2015.06.02. 23:37:33

Mindenesetre a világ legfejlettebb államában, az USA-ban, mely már régen űrhajósokat volt képes küldeni a Holdra, már régen nem engedélyezik, hogy bárki, akinek kedve tartja ott letelepedjen.

Ennek bizonyára racionális okai vannak.

Aki nézi az Ivestigation Discovery TV csatornát, láthat olyan filmeket, amelyek az idegenrendészet tevékenységét mutatják be az USA-ban. Ez egyáltalán nincsen összhangban a szerző zavaros teóriáival!

KeKoP 2015.06.03. 09:56:50

Kedves Vidéki!
Nem tudom mit értesz azon, hogy "a szerző zavaros teóriáival". Semmi olyat nem állítottam, amit megcáfolnál. Az USÁ-ban a korlátozottan asszimilálódott afroamerikai, illetve még inkább a szinte teljesen asszimilálatlan spanyol tömegek nem most érkeznek be, hanem jóval korábban (érdemes ezt a választási eredményekkel is összevetni és rájöhetünk, hogy Obama miért lehet hatalmon). Nyilván ők rájöttek, hogy ez nem jó és megtették a szükséges lépéseket, bár nagyon későn. A jelenlegi bevándorlóvita EU szinten ugyanez. A törzsnépesség nem hajlandó minden munkát elvégezni (Jürgen nem fogja meg a lapátot..), amit a bevándorlók csinálnak. Ezek gyerekei ezt érzékelik és az erre adott reakciók okozzák a problémát. A multikulti dolog a Európában a jelenben nem a bajor/szász/pomerán/sváb, vagy a provanszál/vendé-i/lorraine-i problémát jelenti, hanem az európai (gyk. kereszténységből kinőtt) és idegen (többnyire muszlim alapú) kultúrák egymásmelletiségének problémáját. A múltban a kultúrák találkozása sokkal lassabb, sokkal kevésbé intenzív volt, ezért a természetes folyamat, az asszimiláció arányosabban és hatékonyabban tompította az ellentéteket.

egyetmondok 2015.06.09. 12:39:57

Trianonnal valóban megszűnt, eltűnt az etnikai heterogenitás, ám ne tévedjünk, megszűnt valami más is: a politikai nemzet. S ennek a magyar nemzetnek ma sincsen nyoma.

egyetmondok 2015.06.09. 14:54:47

Én a miniszterelnök szavait azért nem értem, mert ha elfogadom, hogy a magyar társadalom nem multikulturális, akkor mégis hogyan létezhet, hogy az alaptörvényi normaszöveg egy több, sok kultúra által alkotott államról beszél..., hogyan nem multikultúrális a magyar társadalom, ha a magyar állam az ?

KeKoP 2015.06.09. 18:11:51

Kedves egyetmondok!
Pontosan arról próbál szólni a poszt, hogy Mo. a nyugati értelemben nem multikulturális, mert nincsenek asszimilálatlan, gyökeresen eltérő kultúrájú jelentős tömegek az országban, mint a németeknél a törökök, Fro-ban, Angliában a gyarmatiak, USÁban a spanyolok, afroamerikaiak. A polkorrekt beszédben ezt jelenti a multikulti. Konzervatív értelmezésben Mo. teljesen multikulti, mert történetileg eltérő, de egymástól nem gyökeresen eltérő (ergo szinte kizárólag keresztény gyökerű) kultúrákból jött létre.
Ebben az értelmezésben a miniszterelnök mondata teljesen paralell az illiberális beszéddel, ott is ugyanez volt a helyzet.
A politikai nemzettel kapcslatos megjegyzéseddel tökéletesen egyetértek.

egyetmondok 2015.06.09. 21:39:30

Nos, ha a T. Szerző velem abban egyetért, hogy nincsen magyar politikai nemzet, és hogy annak megszűnése Tirianon (szerintem legszörnyűbb) következménye ( tragikusabb következménye, mint az, hogy hány ezer négyzetkilométerrel lett kisebb a magyar állam területe), szóval, ha a szerző velem ebben egyetért, akkor a posztot illetően nekem nem világos, hogy

- miért kéri számon a nyugat(iak)on, hogy nem ért(enek) bennünket: a politikai nemzet, egy politikai nemzet (minden nyugati állam az) sose fogja érteni, hogy egy nép, amelynek van szuverén állama, elhagyja, odahagyja az erkölcsös államiság minimumát, az összetartozás minimumát, a politikai nemzeti létet, az állam polgárai identitásának a leglényegét;

- valamint, hogy ha a T.Szerző elfogadja azt, hogy a magyar, mint politikai nemzet nem is létezik (szerintem se létezik), akkor hogyan kezdhet el azon morfondírozni, hogy Orbán Viktor mondatai, ha így nézem rendben, ha úgy nézem,nincsenek rendben, píszí-nyelvtől függően. Ha a magyar nem politikai, hanem kulturális nemzet (más ti. nem nagyon lehet, politikai nemzetnek egyáltalán nem nevezhető, sőt, a nemzetben tudatosak ez ellen határozottan tiltakoznak is), akkor az, hogy a magyar társadalom nem sok, több kultúra társadalma, tehát, hogy nem multikulturális társadalom, maga a kirekesztés csuklóból elutasítandó logikája ...,legalábbis annak az kéne legyen, pl.aki 1867 alkotmányos magyar államában (még) létezőnek látja a magyar politikai nemzetet.

Magyarországon teljesen hiábavaló arról merengeni, hogy vannak vagy nincsenek asszimilált vagy asszimiláltalan tömegek, hogy gyökeresen eltérő kultúrák vannak-e, vagy nincsenek, vagy hogy ezek aránylagosan/nem aránylagosan asszimilálódtak, tehát hogy "tulajdonképpen" nem is lehet "gyökeresen eltérő" kultúrákról szó. Erről beszélgetni - a politikai nemzet hiányában - már elnézést, de nonszensz, hiszen nem hogy az asszimiláció, de az integráció szintjéig sem képes eljutni egy milliós itteni kisebbség, a cigányság. Eközben azzal nyugtatgatni magunkat, hogy itt nincsenek is asszmilálatlan tömegek, hát már bocsánat, de minimum tévedés..., hogy azt szóba se hozzam, hogy az alaptörvényi államrend szerint nem is államalkotó, nem különös, különleges (számomra nem is kissé érthetetlen,és a többi kisebbség számára nem is kissé sértő ) módon nemzetalkotó kisebbség, a zsidóság helyzete ma a közvélekedés szerint micsoda is...,mert hogy nem az asszimiláltság, az biztos.

Magyarországon a kiegyensúlyozott, békés politikai élet értelmében vehető társadalom, közösség nem is létezik: egy esetleg ide bevándorló afrikai menekült - aki egy szót se beszél magyarul - közelebb állhat bármely szempontból, bármely értelemben vett szempontból a Fidesz jó nagy közösségéhez, mint például én.

Nincsen asszimilációs problémánk..., ó, dehogynem, más sincsen, mint csak ez, csak ilyen problémánk van, nem túlzás azt állítani, hogy Európában egyedülálló módon a magyar etnikumon, a magyar "kulturális nemzeten" belül.

Abban egyetértünk, hogy a multikulti/nem multikulti paralell a liberális/illiberális miniszterelnöki beszéllyel. Ez sajnos politikai hamisítás, nem más, olyan ráadásul, amely rosszabb, mintha simán hazudna : beleírja az alaptörvényi szövegbe, hogy Magyarország demokratikus jogállam, miközben tudja pontosan, hogy azt, hogy "demokratkus jogállam" pl.angolra le se lehet fordítani. A nyugati politikai köznyelv a "liberal democracy" fordulatot használja erre, ugyanerre, ..., s ezt akár a nyolcvanas évek elején, közepén már meg lehetett tanulni a pesti jogi karon....(Sőt, már akár hetvenes évek végén is, ha jól figyelt valaki :-)

KeKoP 2015.06.10. 19:01:42

Kedves egyetmondok!
Mondandód döntő többségével nem értek egyet, de természetesen elfogadom, hogy Te így látod. Azt meg végképp nem gondolom, hogy a magyar politikai gondolkodást bármennyire is befolyásolnia kellene, hogy azt hogyan fordítják angolra. A fordítás a fordítók és tolmácsok dolga. Egyébként a magyar illiberális demokráciát illiberal democracynak fordítani hatalmas szarvashiba. A magyar politikai köznyelv ugyanis történeti liberális alapon áll, ami viszont közel sem ugyanaz, mint a nyugati (és magyar) neoliberális píszí beszéd.
Számomra a lényeget két dologban lehet összefoglalni - azon túl, hogy a miniszterelnök kijelentésének értelmezésének, igazságtartamáról jókat lehet polemizálni.
1. A miniszterelnök más többször alkalmazott kommunikációs panelt alkalmazott egy olyan témában, amiben szerintem nem kellene.
2. Ez a kommunikációs technika egy jó ideje láthatóan már korántsem működik olyan hatékonyan, mint néhány évvel korábban.
A következtetés pedig az, hogy a miniszterelnöknek változtatni kellene a kommunikációs stratégiáján.

egyetmondok 2015.06.14. 19:25:02

Véleményem szerint nincsen külön politika és politikai kommunikáció, vagy erre vonatkozó stratégia.
Az,amit mond és az ahogyan mondja, maga a politikája, és amin változtatni kellene az az, és nem az arról való beszéd,vagy beszédmód.

(S azért a fordítás kérdése sem ilyen egyszerű, hiszen közjogi, alkotmányjogi értelemben nincsen különbség a demokratikus jogállam és a liberális demokrácia között..., s ez azért nem nyelvi kérdés.)

KeKoP 2015.06.16. 19:51:40

Kedves egyetmondok!
A politikus politikája nem csak az, amit mond, hanem az is, amit tesz. Létezik külön politikai kommunikáció, ami korántsem követi a politikai cselekvés vonalát, illetve követi, de nem közvetlenül, mert nem egyenlő mértékben és súllyal beszél minden cselekvésről, hanem éppen kommunikációs eszközökkel elfed, vagy felnagyít politikai cselekvést, vagy annak hiányát.
A a liberális demokráciát közjogilag használjuk, az a népképviseleti demokráciát jelenti. Ha pedig politikailag, akkor már teljesen mást, neoliberális (értsd: nem klasszikus, 19. századi liberalizmust) politikát. Lényegében a 68-asok lázálmát. Én az utóbbit rendkívül határozottan utasítom el, ilyen értelemben természetesen egyetértek a miniszterelnök kijelentésével. De ez lényegtelen, mert az illiberális tematikát a miniszterelnök színtiszta kommunikációs céllal alkalmazta tudatosan teret adva a kétértelmű magyarázatnak.
süti beállítások módosítása